A szellemíró

A szellemíró post thumbnail image

Szellemíró az, aki mások helyett ír. A szellemíró könyveket szerkeszt, könyveket ír, tanulmányokat, szakmai anyagokat, cikkeket fogalmaz meg, amik valaki más neve alatt jelennek meg.

A világban vannak profi írók, akik következetesen hoznak egy minőséget. Író úgy lesz valaki, hogy tanul, alkot, visszajelzéseket kap, korrigál, a kritikák súlya alatt földre rogy, majd feláll, publikál, fejleszt, korrigál, tanul, elsajátítja az írói eszközöket, és azokat készséggé fejleszti. Ez egy életpálya, ehhez éveket kell rászánnia annak, akit vonz.

De nem csak profi írók publikálnak. Sokaknak lehetnek értékes gondolatai, és értékes tudása.

Lehet valaki szakértője a térképészetnek, a lakásdekorálásnak, az autófestésnek, a táborverésnek, a kerámiakészítésnek, a kínai politikának, a világgazdaságnak, az online marketingnek, az új műholdrendszereknek, vagy bármi egyébnek, rengeteg embert érdekelhetne a tudása, véleménye, meglátásai, elemzései, de történetesen nem író. Soha nem szánta rá azokat az éveket az írás nevű szakma kitanulására, amit rá kell szánni, ő ugyanis valami másnak szentelte az életét.

Egy profi szakember tudásához méltatlan, ha tanulmányai, cikkei, könyvei amatőr minőségben jelennek meg. Egy tapasztalt ember segítő szándékához méltatlan, ha célját azért nem éri el, mert dilettáns hibákat vét az írásbeli kommunikációban.

Alkalmazni egy szellemírót ugyanolyan, mint alkalmazni egy bármilyen szakembert. Nincs azzal semmi probléma, ha egy matematikus szervizbe viszi az autóját, nem pedig ő próbálja megbütykölni, vagy ha egy író nem maga vezeti a repülőgépet, hanem rábízza azt egy szakértő pilótára.

Egy szellemíró a következő tevékenységeket vállalja: anyagok megszerkesztése, felépítése, fókuszálása, stilizálása, előzetes vagy utólagos kutatómunka elvégzése, bizonyos írói fázisok átvétele, vagy a teljes folyamat önálló végigvitele.

Egy szellemírótól azt várják el, hogy képes legyen jól strukturált, könnyen olvasható, érdekes és érthető szövegeket írni, többféle stílusban.

A szellemíró az írás szakértője, az, akinek a neve alatt megjelenik az írása, valami másnak a szakértője. Egy szellemíró, aki egy kovács vagy szakorvos helyett ír, nem tudja képviselni a könyvet, mert nem ért a kovácsoláshoz és a gyógyításhoz.

Tizenhét éve jelent meg az első könyvem, és tíz éve vagyok szellemíró. Írtam cikkeket, tanulmányokat, elemzéseket, reklámanyagokat, tananyagokat, szakkönyveket, és egy regényt, melyek mind mások nevei alatt jelentek meg.

Ismerek olyan magyar szellemírót, akinek saját néven publikált könyvei ott porosodnak a boltok polcain, a sok tízezer kiadott könyv között kallódva, szellemíróként mégis felkapott név, aki 160 millió forintnál többet keresett már azzal, hogy mások helyett ír.

A szellemírás az egyik módja annak, hogy valaki ma, Magyarországon, jól megéljen az írásból.

Duncan Shelley

Te is szeretnél szellemírással hivatásszerűen foglalkozni?

Tanuld meg az írást a Duncan Shelley írótanfolyamokon!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek