Képzések

Az írásról legendák születtek. Ezek a legendák generációkat tévesztettek meg, és rekesztettek ki a művészetnek erről a területéről. Az írásról szőtt legendák ugyanis hamisak.

Talán valamiféle globális összeesküvés húzódik meg mindezek hátterében, melyet a szakmai irigység motivál, vagy kiadói érdekek, melyek dollármilliós bevételeket védenek.

A közkeletű hazugság egyik része úgy szól, hogy az írásnak NINCS szakmai oldala. Az íráshoz tehetségesnek kell lenni és ennyi.

Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy egy utasszállító repülőgép megtervezéséhez „jó érzék” kell és semmi más.

A közkeletű téves információ másik része úgy szól, hogy azok, akik írni akarnak, olvassanak sokat, és attól jó írók lesznek. Olyan ez, mintha azon az alapon próbálnánk építésszé képezni az embereket, hogy azt mondjuk nekik,  menjenek el lakóházakba és nézzenek szét alaposan. Mindannyian elég sok időt töltöttünk el lakóházakban, és tudjuk, hogy ez a tapasztalat nem tett minket építésszé.

Az írás, mint tevékenység, nagyon kézenfekvő: többé-kevésbé naponta írunk valamit, ha mást nem, határidő naplót, jegyzetet, levelet. Sokunkban van vágy az önkifejezésre, a bennünk megbúvó történet elmesélésére, tudásunk írásban való rögzítésére, vagy egyszerűen csak tájékoztatni szeretnénk másokat valamiről.

Rengetegen dédelgetnek írói ambíciókat. Az emberek jelentős hányadában megfogalmazódik a gondolat valamikor élete folyamán, hogy írnia kellene. Az Egyesült Államokban több mint 10 millió önjelölt író bombázza kézirataival a könyvkiadókat, rendszeresen. Valószínűleg Te is most azért olvasod ezt a szöveget, mert foglalkoztat az írás.

Amit szinte mindenki elfelejt, hogy az írás egy szakma. Az a vélekedés, hogy az írás nem szakma, nem egyéb, mint a művészet botrányos lenézése.

Az író, írásán keresztül, olyan emberek felé kezdeményezi a kommunikációt, akiket nem ismer, nem tudja a nevüket, nem látta őket, nem tudja, mit szeretnek, mit nem, mire vágynak, mi élteti őket.

Az író célja, hogy irányítsa számára ismeretlen emberek gondolatait és érzelmeit.

Péknek, vízvezeték-szerelőnek, légiforgalmi irányítónak, borásznak, tervezőmérnöknek, fizika tanárnak, hegesztőnek, bankárnak (és még sorolhatnánk) évekig tanul az ember. Micsoda merész és alaptalan feltevés azt gondolni, hogy az íráshoz, a számunkra ismeretlen ezrekkel-milliókkal való hatékony kommunikáláshoz nem kell tudni semmit.

A valóságban az írás egy szakma, amely precíz módszereket, precíz szabályokat foglal magában. Ezek ismerete, megértése, és készségszintű alkalmazása szükséges ahhoz, hogy valaki működő regényt vagy működő szakanyagot hozhasson létre. Ezek nélkül nincs erre esélye.

Itt a lehetőség megtanulni az írás mesterséget!

Megrendelhető a tanfolyamoknál.