Mi az 5 legnagyobb előnye annak, ha valaki író?

Mi az 5 legnagyobb előnye annak, ha valaki író? post thumbnail image

Mi az 5 legnagyobb előnye annak, ha valaki az író szakmát választja?

1. A biológia és a szociális igények között nincs konfliktus

Kényszeralvás, kényszerébredés, kialvatlanság, tápanyaghiány, kémiai serkentők használata, kémiai gátlók használata, természetes emésztési folyamatok gátlása, túlzott stressz, stressz-reakciók gátlása, és még hosszan lehetne sorolni. A biológiai igények és a társadalmi elvárások közötti konfliktusok a szociális élet mindennapos velejárói. Számtalan probléma és betegség forrásai. Az író életében béke honol, nincs főnök, nincs munkahely, nincs ébresztőóra, nincs nyitvatartás, nincsenek szabályok.

2. Se naptár, se óra

Egy író akkor ír, amikor akar, és akkor nem ír, amikor nem akar írni. Bármikor megnézheti a kedvenc sorozatát, bármikor játszhat az új videojátékkal, bármikor elmehet moziba, bármikor lemehet edzeni, találkozhat a barátaival, élete párjával, együtt lehet a családjával bármelyik napon, bármelyik napszakban. Ha szüksége van arra, hogy a naptár és az óra szervezze az életét, meghozhatja ezt a döntést, de ha úgy akarja, elfelejtheti mindkettőt.

3. Elképesztő távlatok

Az író ül a számítógépe előtt, pötyögi a gondolatait, és van esély arra, hogy az a szöveg, amit éppen ír, 100 millió dollárt hoz neki, vagy még annál is többet. Egyetlen könyv vagyonokat építhet generációk számára. Nyilvánvalóan ennek komoly előfeltételei vannak, és még szerencse is kell hozzá, de lehetséges, mert többen megcsinálták már. Minden egyes könyv egy olyan vállalkozásnak tekinthető, ami pénzt termel, akkor is, amikor az író alszik, mással foglalkozik, vagy már a következő életét éli, és az utódait tartja el.

4. Kommunikálni térbeli és időbeli határok nélkül

A szó elszáll, az írás megmarad. Az írott kommunikáció belefagy az időbe, és nem mozdul onnan. Van olyan könyv, amit több mint száz országban adtak ki, van olyan, amit több mint egymilliárd ember olvasott el. Van olyan 2400 éves tankönyv, ami máig érvényes és máig tanulnak belőle. A ma megírt szöveg egészen addig fog kommunikálni, amíg a hordozó fennmarad, és valaki képes olvasni azon a nyelven. Emberöltők, korok és eonok mehetnek el mellette, és még mindig ott lesz. Eljuthat ezer kilométerekre, és olvashatják olyan emberek, akikkel az író soha nem fog találkozni, hatással lehet a gondolkodásukra és az egész életükre.

5. Senkinek sem olyan hatalmas a világ

Amikor az író az egyik jelenetében arról ír, hogy két ír csempész kint van a lóversenyen Los-Angelesben, 1957-ben, és az új kaszinótörvényről beszélgetnek, miközben szivaroznak és sört isznak, akkor ehhez utána kell mennie a helyszínnek, a korszaknak, az ír csempészeknek, az ír akcentusnak, a lóversenynek, a sörnek, a szivarnak, a kaszinótörvényeknek. Mindennek utána olvas majd, fotókat és korabeli felvételeket tanulmányoz, emberekkel beszélget, esetleg megiszik egy sört, elszív egy szivart, kimegy a lóversenyre, találkozik ír csempészekkel… Senkinek sem olyan hatalmas a világ, mint az írónak.

Legyen az regény vagy szakkönyv, megtanítjuk Neked az írás alapjait. Mindezt gyakorlatias formában, online, egy profi író felügyelete mellett.

Tovább az Írásmesterség alapjai kurzushoz»

Kapcsolódó cikkek

mikor írj

Mikor írj?Mikor írj?

Az írásról szóló anyagokban gyakran megjelenik a „Mikor írj” témaköre, amikre a válasz az szokott lenni, hogy különítsd […]