Atmoszférateremtés

Atmoszférateremtés post thumbnail image

A szöveg atmoszférája az a közeg, amelyben az események lejátszódnak.

A szöveg atmoszférája a szövegnek az az érzelmi színezete, amely sajátos hangulatot teremt. Ez a hangulat az, ami miatt a szöveg él. Nélküle puszta közlés, semmi több.

Az atmoszférateremtés a stilisztika területe. A stilisztika a tartalomhoz illő forma kiválasztásának művészete. Röviden: a stilisztika a fogalmazás.

A fogalmazást az egyetlen írói eszköznek kiáltották ki, és olyan kijelentéseket tettek egyesek, mely szerint az író attól író, hogy választékosan fogalmaz, hatalmas szókincse van, és különös érzékkel áldatott meg a nyelvi lelemény és nyelvi játékok terén.

Ez a szavak túlértékelése, továbbá semmit sem mond a célról. Merthogy a fogalmazásnak célja van, és ez nem az olvasó összezavarása, lehengerlése vagy elkápráztatása.

Az atmoszférateremtés használhatóbb elnevezés, mint a fogalmazás, mert sokkal világosabbá teszi a célt.

A cél nem az, hogy bűvészkedjünk a szavakkal és a homályos utalásokkal, hanem az, hogy életre keltsük a szöveget, melyet azáltal érünk el, hogy hangulatot adunk neki, azaz megteremtjük az atmoszféráját.

A stilisztika feladata, hogy örömtelivé, kedvessé, békéssé, feszültté, nyomasztóvá, félelmetessé (stb.) tegye a szöveget, mert ez segít az olvasónak átélni az eseményeket.

A magyar nyelv közel félmilliós szókészletéből könnyű olyan szavakat és kifejezéseket összeválogatni, ami meghaladja a körülbelül 5 ezer szavas passzív szókinccsel rendelkező olvasók értelmezési kereteit. Mi lenne ennek a célja? Milyen célja lehetne annak a művésznek, aki nem akarja, hogy megértsék?

Az író mestersége nem fontosabb, mint az olvasóé, nem felsőbbrendű, hanem egyenrangú vele. Az olvasó attól nem kerül egy „alsóbb kategóriába”, mert nem a szavak embere.

A szavak csak szavak, legyünk érthetőek, teremtsünk atmoszférát a használt szavakkal. Azokkal is lehet.

Várunk online íróképzésünkön! Kezd az Írásmesterség alapjai kurzussal!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek