A szereplő világa

A szereplő világa post thumbnail image

A karakternek – akár ember, akár állat, akár idegen, akár túlvilági lény – biztosan van egy világa.

Ennek a világnak vannak (vagy voltak) viszonyrendszerei, valamiféle struktúrája, földrajza, éghajlata, törvényei. Ezek biztosan megtalálhatók a karakterben, ezek biztosan rajta hagyták kéznyomukat a testén és a jellemén.

A karakter világában bizonyosfajta testek vannak, bizonyosfajta élet zajlik, bizonyosfajta követelményei vannak a túlélésnek és a sikernek.

Van valamiféle társadalma, és van valamiféle viszony a lények között.

A karakter világa benne van a karakterben.

Ahhoz, hogy kidolgozzunk egy karaktert, ismernünk kell a világát, meg kell alkotnunk azt, majd el kell helyeznünk a karakterben. Jellemalkotásnál nem a szereplőt helyezzük el a világában, hanem a világot a szereplőben.

Harminc év egy diktatúrában, harminc év a börtönben, harminc év az esőerdőben, harminc év egy szabad társadalomban, egész biztosan rajtahagyta lenyomatát a szereplő lelkén.

Tanfolyamainkon visszatérő gyakorlatunk, hogy „Adj személyiséget egy szörnynek”. Vegyük például a Nyolcadik utas a halál idegen lényét, és adjunk neki jellemet, célokat, motivációkat – amik nem függnek a történetünktől, mert a sztorink kezdete előtti időkből származnak. Milyen világban fejlődtek ki ennek a lénynek a létfenntartáshoz és fajfenntartáshoz szükséges ösztönei? Milyen viselkedésre, milyen attitűdre volt szüksége ahhoz, hogy életben maradjon?

Dolgozzuk ki azt a világot, amibe beleszületett, azt a világot, amihez igazodtak a képességei, a viselkedése, amiben életben kellett maradnia. Alkossuk meg a világot, ami kitermelte magából ezt az életformát. Milyen világ ez? Mire késztette és mire kényszerítette? Mit követelt meg tőle a túlélés?

Érdekes játszmák bontakoznak ki abból, ha olyan szereplőket eresztünk össze, akik eltérő világokban tanultak meg túlélni.

(Duncan Shelley)

Várunk online íróképzésünkön!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek