A regényírás 10 titka

A regényírás 10 titka post thumbnail image

Néhány évvel ezelőtt egy önjelölt költő, aki soha nem írt egyetlen regényt sem, kitalálta, hogy van 10 pontja a regényírásnak, és aki ezt a 10 pontot betartja, az sikeres író lesz. A találmányához, amit soha életében nem tesztelt, sem magán, sem másokon, gyorsan összehozott egy tanfolyamot: 2 óra, 40 ezer forint, 10 titok.

A 10 titok 10 közhely volt, 10 általánosság, 10 baromság. Sokan bedőlnek az ilyesminek. A sikeres marketing 5 titka! A sikeres párkapcsolat 7 titka! A sikeres festőkarrier 6 titka! A sikeres üzletkötés 3 titka!

Érdekesek ezek az instant, gyorsan oldódó kompakt siker-receptek. Valójában a sárba tiporják az összes szakterületet, amibe belekontárkodnak. Tíz titka, meg három titka? Ennyi lenne csupán? Ez minden, amit tudni kell?

Különös, de valahogy soha nem találkozunk azzal, hogy „a házépítés 9 titka” meg az „autószerelés 5 titka”, meg „az ejtőernyőzés 3 titka”… Vajon miért nem?

Maga a gondolat, hogy egy szakterület, vagy az élet egy része mindösszesen pár szabályból áll, annyira nonszensz, hogy az már fáj.

Vannak legendák, amik széltében-hosszában elterjedtek, és tönkretesznek gyakorlatilag mindenkit, aki valaha is írásra adta a fejét. Ezek a legendák semmiségnek állítják be az írást, jelentéktelen, piszlicsáré, kimondhatatlanul könnyű, semmitmondó tevékenységnek. Ez a hazugság állítja meg az írók egész generációit.

Nincs titok. Nincs legfontosabb. Ismerni kell a szakmát, tudni kell mindent. Minden fontos.

* * *

Sajnos, titkokban nem tudunk segíteni. De megtanítjuk neked a szakma részleteit!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek